Τι προκαλεί την Ενδομητρίωση;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία αιτία, αλλά ένας αριθμός παραγόντων που ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντικούς παράγοντες (χημικά, τοξίνες), γενετικούς παράγοντες (γενετική προδιάθεση κάθε γυναίκας), το είδους του ενδομητρίου της κάθε γυναίκας και τη ροή του αίματος και το ενδομήτριο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μπορεί να θεραπευτεί η Ενδομητρίωση;

Η συζήτηση που αφορά τη θεραπεία της Ενδομητρίωσης απαιτεί τη γνώση για το τι προκαλεί την πάθηση και την εξασφάλιση ότι αυτές οι αιτίες δεν θα επιστρέψουν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό προς το παρόν και συνεπώς ο στόχος της όποιας θεραπείας είναι η μεγιστοποίηση της γονιμότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής της ασθενούς μέσω της μείωσης των συμπτωμάτων που προκαλούν πόνο. 'Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη ίαση από την Ενδομητρίωση είναι η επιλογή εξειδικευμένων χειρουργικών ομάδων που ασχολούνται με τις βαρύτερες μορφές ενδομητρίωσης!

Πως παρακολουθούμε την πρόοδο;

Μετά την έναρξη κάποιας θεραπείας, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση της εξέλιξης ανά 6 μήνες για μια περίοδο ενός ή δύο ετών και στη συνέχεια παρακολούθηση ανά έτος ή κάθε δύο χρόνια. Η εξέταση της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης σας μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση ενός καθιερωμένου τεστ Παπανικολάου.

Εάν χειρουργηθώ, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνω κάποια επέμβαση στο μέλλον;

Δεν υπάρχει κάποιος «μέγιστος» αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες να μπορεί ή να πρέπει να υποβληθεί κάποιος, ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών λόγω της δημιουργίας ουλώδους ιστού στον οργανισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός σας αξιολογεί τα αποτελέσματα του πρώτου χειρουργείου, εξετάζει εναλλακτικές θεραπείες και συνυπολογίζει το ρίσκο του χειρουργείου εφόσον υπάρξει επανάληψη.

Μπορώ να μείνω έγκυος εάν πάσχω από Ενδομητρίωση;

Ναι. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος και γνωρίζετε ότι πάσχετε ή υποψιάζεστε ότι πάσχετε από Ενδομητρίωση, τότε ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει είτε μια πιο συντηρητική διαδικασία (π.χ. να συνεχίσετε να δοκιμάζετε χωρίς κάποια παρέμβαση), είτε το χειρουργείο. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η αφαίρεση της Ενδομητρίωσης μέσω χειρουργικής επέμβασης βελτιώνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, χωρίς πολλές φορές να απαιτούνται πρόσθετες αγωγές. Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης της Ενδομητρίωσης που να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος και αυτές οι ιατρικές αγωγές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς ενδέχεται να σας εμποδίσουν να μείνετε έγκυος. Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας προτείνει να δείτε κάποιον ειδικό σε θέματα γονιμότητας για να συζητήσετε το ενδεχόμενο της τεχνητής γονιμοποίησης ή άλλες εναλλακτικές μεθόδους που θα σας βοηθήσουνε να μείνετε έγκυος.

Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη σοβαρότητα της πάθησης και των συμπτωμάτων αυτής;

Όχι. Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της πάθησης και στην ένταση ή σοβαρότητα (ακόμη και παρουσία) των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η περίπτωση της Ενδομητρίωσης να μην είναι σοβαρή αλλά να έχετε πολύ έντονα συμπτώματα ή αντίστοιχα η περίπτωση να είναι σοβαρή και να έχετε ωστόσο περιορισμένα ή και καθόλου συμπτώματα.

Η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) θεραπεύει την Ενδομητρίωση;

Όχι. Η υστερεκτομή ενδεχομένως να αποτελεί λύση σε περιπτώσεις γυναικών που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον ή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ωστόσο μια υστερεκτομή δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την μείωση ή την εξάλειψη του πόνου και είναι πιθανό ο γιατρός σας να δοκιμάσει κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση (όπως για παράδειγμα τη χειρουργική αφαίρεση μόνο της Ενδομητρίωσης) πριν σκεφτεί το ενδεχόμενο της υστερεκτομής.

Μήπως η Ενδομητρίωση είναι ψυχολογική πάθηση;

Η Ενδομητρίωση είναι μια οργανική πάθηση και συνεπώς οι ψυχολογικές επιπλοκές δεν αποτελούν αίτιο αυτής. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας ψυχολογικών προβλημάτων σε γυναίκες που πάσχουν από Ενδομητρίωση ως αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της και κυρίως του έντονου πόνου και της υπογονιμότητας. Συνεπώς οι ψυχολογικοί παράγοντες αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσμα και όχι αίτιο της Ενδομητρίωσης.

Μια αποβολή ή μια έκτρωση μπορεί να προκαλέσει Ενδομητρίωση;

Όχι. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι μια αποβολή ή μια έκτρωση μπορούν να προκαλέσουν Ενδομητρίωση. Πολύ συχνά αρκετός κόσμος μπερδεύει την Ενδομητρίωση με την Ενδομητρίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή που προκαλείται λόγω μικροβίων του εσωτερικού της μήτρας. Ενδομητρίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω μικροβίων κατά τη διαδικασία της απόξεσης ή σε κολπικές πλύσεις, δεν έχει όμως σχέση με την Ενδομητρίωση.